Friday, July 25, 2008

Pembersihan Unsur Anwar Ibrahim di UIAM?

Nampak gayanya UIAM sudah mula menunjukkan kemunduran identiti dan sifat pasung minda apabila mengisytiharkan pakaian jubah konvokesyen baru UIAM yang bakal diadakan 23 - 25 Ogos 2008. (Rujuk Utusan Meloya)

Tiada lagi songkok dan tudung yang menjadi identiti keunikan UIAM kerana kini, seorang yang begitu bijak yang diberi nama Prof Datuk Dr. Tahir Azhar telah mengisytiharkan jubah yang baru dengan topi mortar atas alasan 'mengelakkan daripada soalan skeptikal dan was-was daripada sesetengah pihak'. Apakah maksud ayat ini? Apakah soalan yang sebegitu begitu hebat sehinggakan identiti Islam di UIAM itu diketepikan?

Saya ingin bertanya kepada Prof apakah ini bermaksud UIAM tunduk dan mengalah kepada 'fesyen luar' walhal Islam dan UIAM ada identiti sendiri yang unik dan dihargai seantero dunia? apakah sebegitu mudah UIAM tunduk menyerahkan identiti Islam kepada identiti lain? Apakah salahnya songkok diteruskan? Lebih baik UIAM memperbaiki penghayatan para graduan terhadap Islam, cara-cara untuk memastikan Islam tersemat dalam hati, agar dapat dielakkan isu bekas pelajar UIAM ke disko, jadi pelacur, seks rambang dan lain-lain!

Perkara remeh? Saya setuju! Apabila perkara seremeh ini tidak dapat diberikan perhatian, jangan haraplah kita berdaya melawan arus menentang Islam kini.

Sabda Nabi SAW, "Barang siapa yang mengikuti adat sesuatu kaum yang lain maka ia adalah daripadanya".

Sekiranya alasan ini dijadikan asas maka saya fikir lebih baik Prof meletakkan jawatan. Ini adalah kerana fungsi UIAM bukan sahaja meneruskan dasar pendidikan, tetapi juga sebagai benteng Islam terakhir untuk mempertahankan Islam dan identiti Islam, untuk mempertahankan maslahat umat.

Perkara kecilanpun tidak terdaya UIA untuk mempertahankannya, inikan pula maslahat umat!! Apakah pendirian UMNO terhadap isu ini? apakah parti membela melayu duduk macam kera sumbang diam seribu bahasa? Apakah pendapat Hishamuddin? Adakah Menteri Pelajaran itu mengetahui perkembangan ini? Apakah ini salah satu daripada langkah-langkah menghapuskan unsur Dato' Seri Anwar Ibrahim di UIAM?

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comments: on "Pembersihan Unsur Anwar Ibrahim di UIAM?"