Thursday, December 25, 2008

Hudud: Keperluan Rakyat dan Negara

Oleh: Ust. Nasrudin Hassan At-Tantawi

Isu Hudud sekali lagi membelah ruang politik tanahair dengan pelbagai polemik yang sengaja ditimbulkan oleh pelbagai pihak . Seolah – olah mereka bersikap tidak pernah mahu memahami kenapa Hudud atau Kanun Jinayah Syari’ah dipertahan dan diperjuangkan oleh PAS sebagai sebuah Gerakan Islam dan lebih penting lagi ialah , mengapa Hudud sangat diperlukan oleh Negara .

Undang – undang Jinayah Syari’ah ini bukanlah suatu yang baru atau asing terutama kepada ummat Islam di Malaysia . Sejak 1990 apabila PAS Berjaya menguasai negeri Kelantan undang – undang Jinayah Syari’ah atau Hudud menjadi popular sejurus draf Qanun Jinayah Syari’ah itu dibentang dalam Dewan Undangan Negeri buat pertama kalinya.

Telah banyak seminar , symposium , nadwah dan wacana yag dianjurkan seluruh Negara bagi membincang serta membahaskan harapan dan halangan perlaksanaan hukum hudud di Negara kita amnya dan di Kelantan khasnya .

Kalau nak faham , saya kira semua orang sudah boleh memahami prinsip , konsep , falsafah , objektif dan matlamat perlasanaan hukum hudud . Terutama bagi seorang muslim yang mengaku beriman kepada Allah swt dan Kitab yang diturunkanNya . Kalau pun benar mereka belum memahami hukum hudud , mereka pasti sahaja tahu siapa orangnya yang boleh dirujuk untuk mempelajari atau mengambil tahu mengenai hudud .

Malangnya , mereka sengaja menjadikan hudud sebagai satu polemic ( terutama menjelang pilihanraya kecil Kuala Terengganu sekaligus mengharapkan agar gandingan Pakatan Rakyat berpecah ) untuk menimbulkan keresahan dikalangan non muslim dan juga dikalangan muslim yang masih gagal untuk memahami Islam agama yang mereka sendiri menganutnya.

Saya menyokong kenyataan Naib Presiden PAS Dato’ Husam Musa yang kembali mempertegaskan hasrat PAS untuk melaksanakan hudud kiranya rakyat memberikan mandat kepada PAS sebagai sebuah Gerakan Islam untuk memimpin dan mentadbir Negara ini .

Ia menjelaskan bahawa PAS tidak pernah pudar prinsip perjuangannya walaupun telah meredah pelbagai musim yang penuh cabaran dan kekangan sebaliknya masih segar bugar dengan pegangan atau aqidah perjuangannya. Inilah yang menjadi rahsia kekuatan PAS mampu bertahan sejak tahun 51 hingga kini biarpun terlalu banyak serangan dan ancaman dari pihak musuh.

Hudud bukanlah ciptaan PAS . Inilah yang dipertegaskan entah kali ke berapa ribu oleh pimpinan PAS bahkan Mursyid Am . Ia adalah ciptaan Tuhan Qadhi Rabbul Jalil dan Tuhan yang samalah memerintahkan agar hudud dilaksanakan . Firman Allah swt :

و أن احكم بينهم بما أنزل الله

Dan hendaklah kamu menjalankan hukuman antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah swt.

Surah al Maaidah : 49

Kenapa harus ia menjadi polemic apabila Naib Presiden PAS mempertegaskan hasrat dan cita – cita PAS untuk mendaulatkan undang – undang Tuhan . Firman Allah swt :

أفحكم الجاهلية يبغون و من أحسن من الله حكما لقوم يوقنون

Sesudah itu , patutkah mereka berkehendak lagi akan hukum Jahiliyyah ? Siapa lagi yang terlebih baik hukumnya ( berbanding hukum Allah swt ) bagi mereka yang yakin .

Surah al Maaidah : Ayat 50

Saya tidak hairan apabila Lim Guan Eng pantas menolak hasrat PAS yang mahu melaksanakan hudud andai Pakatan Rakyat diberi mandat memerintah Negara ini justeru Lim Guan Eng bukan seorang yang arif mengenai Islam dan dia tidak mempunyai pertimbangan dosa jua pahala .

Biarpun saya sangat tidak bersetuju dengan sikap beliau yang pantas membuat kenyataan membantah hasrat murni PAS untuk melaksanakan hukum Allah swt di atas tanahair tercinta ini. Sementelah beliau berulangkali menyatakan bahawa beliau mahu memimpin negeri berasaskan kepimpinan Umar bin Abdul Aziz . Umar bin Abdul Aziz tidak pernah menolak hukum Allah swt tersebut .

Saya sekali lagi sangat tidak bersetuju , bagaimana seorang pemimpin yang menegaskan mahu memerintah negeri dengan Amar Makruf Nahi Mungkar tiba – tiba secara terbuka menolak hasrat suci PAS mahu melaksanakan hudud . Mungkin beliau gagal memahami bahawa hudud adalah Amar Makruf .

Tetapi saya lebih kesal , lebih hairan dan lebih – lebih tidak bersetuju apabila UMNO sendiri yang mempertikaikan hudud . Mereka mempunyai kuasa memerintah Negara tetapi sejak merdeka mereka gagal melaksanakan hukum Allah swt ini .

Khairy Jamaludin contohnya , sewaktu membentang idea dan hujjah dalam Wacana Perdana di Kota Bharu baru – baru ini mempersoal kenapa Kelantan yang dikuasai PAS sejak 18 tahun yang lalu masih gagal melaksanakan hudud .

Sedang semua pihak tahu , masih wujud terlalu banyak kekangan undang – undang dan perlembagaan untuk membolehkan Kelantan sebagai sebuah Kerajaan Negeri melaksanakan hudud . Malah UMNO pernah memberi amaran kepada Kelantan agar tidak melaksanakan hudud bahkan UMNO pernah mencabar hudud dan menyamannya ke mahkamah .

Persoalannya kenapa tanggungjawab melaksanakan hukum Allah ini mahu dibebankan kepada Kelantan yang hanya bersifat Kerajaan Negeri dan pasti sahaja banyak halangan dan ketidakupayaan mengatasi kekangan undang – undang bagi membolehkan Kelantan melaksanakan hudud .

Kenapa UMNO sebagai sebuah kerajaan yang telah menguasai Kerajaan Pusat sejak awal malah pernah menang besar pada tahun 2004 , mendapat mandat rakyat yang hampir solid menguasai parlimen enggan melaksanakan hudud ?

Paling tidak , kenapa UMNO tidak pernah membawa usul ke parlimen agar kerajaan BN melaksanakan hudud sedang UMNO juga turut mendakwa mereka adalah parti umat Islam ?

Malaysia Perlukan Hudud.

Hudud adalah undang – undang Jenayah yang berasaskan syariat Allah swt . Undang – undang yang dicipta sendiri oleh Allah swt Tuhan yang mencipta manusia dan seluruh alam ini . Undang – undang untuk membenteras jenayah . Hukumannya adalah untuk menghukum penjenayah yang merosakkan kepentingan manusia seperti harta ( kerana mencuri ) , aqal ( kerana minum arak ) , keturunan ( kerana zina ) , nyawa ( kerana membunuh ) dan agama ( kerana murtad ) .

Apa yang tidak kena dengan hudud sehingga ia mahu ditolak dan hasrat PAS mahu melaksanakannya dibantah keras ? Jika kerana masih belum memahaminya , PAS sedia menyediakan bengkel khas untuk memahamkan mereka mengenai hudud .

Atau kerana apa ? kerana kepentingan politik ? bukankah kita berpolitik untuk kesejahteraan ummah dan menjaga ke amanan Negara ? Lalu kenapa masih tidak selesa dengan hudud ? bukankah Hudud untuk membasmi penjenayah yang gagal dihapuskan oleh undang – undang ciptaan manusia sejak merdeka lagi .

Kenapa tidak memberi peluang kepada Islam menunjuk atau membuktikan keupayaannya menghadapi jenayah yang dilakukan oleh manusia . Kita boleh merujuk bagaimana indeks jenayah yang semakin meningkat dalam Negara kita walaupun pelbagai akta dan undang – undang telah diperkenal dan diperketatkan .

Rasionalnya setelah kita buntu dengan satu cara , kita mesti mencuba cara yang lain . Demikian hari ini Negara telah buntu menghadapi peningkatan indeks jenayah dan jelas undang – undang yang ada pada hari ini gagal mengekang peningkatan serius jenayah dalam Negara kita . Kenapa tidak memberi peluang kepada Islam ?

Melaksanakan Islam dan hukumnya bukan bermakna non muslim dipaksa masuk atau menerima Islam . Melaksanakan Islam juga bukan bermaksud semua orang mesti dihukum , yang dihukum hanyalah mereka yang bersalah dan disabitkan kes .

Hudud tidak zalim , jauh sekali ganas sebagaimana tohmahan sebahagian mereka yang jahil dan berniat jahat terhadap Islam . Sekali lagi saya tegaskan bahawa hudud adalah hukum Allah swt dan Allah telah menitahkan seluruh hambanya agar berlaku adil dan membasmi kezaliman/keganasan . Firman Allah swt :

إن الله يأمر بالعدل و الإحسان و إيتآئ ذى القربى و ينهى عن الفحشاء و المنكر و البغى يعظكم لعلكم تذكرون

Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan berbuat kebajikan serta member bantuan kepada kaum kerabat dan melarang daripada melakukan perbuatan keji dan mungkar serta kezaliman . Dia mengajar kamu dengan suruhan dan laranganNya ini semoga kamu mengambil peringatan dan mematuhinya .

Surah an nahl : Ayat : 90

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

1 comments: on "Hudud: Keperluan Rakyat dan Negara"

Anonymous said...

ana adalah golongan yang menanti2 pelaksanaan hukum hudud di malaysia ni..teruskan penulisan2 yang baik, dakwah yang baik..moga lebih ramai menyambutnya