Wednesday, April 25, 2012

Halal Haram: Keju Sedap Tapi .....


Keju adalah makanan kegemaran ramai pengguna di negara ini. Ia dimakan bersama roti, juga sebagai ramuan utama membuat pizza dan kek. Keju terkenal di Negara-negara Eropah kerana kemahiran mereka dalam pembuatan keju. Ia juga mempunyai khasiat dari sudut kesihatan kepada manusia.

Walaubagaimanapun, sumber keju semasa pemprosesannya adalah menjadi satu tanda tanya yang perlu diambil perhatian oleh pengguna Muslim.

Baik. Bagaimana keju dihasilkan?

Amalan biasa dalam pembuatan keju ialah dengan menggunakan rennet iaitu sejenis enzim yang diperoleh dari perut anak lembu. Untuk mendapatkannya, anak lembu perlu disembelih terlebih dahulu. Seterusnya perut itu dipotong dalam secara kepingan seterusnya lemak dibuang dan kelembapan (peratusan air) disingkirkan. Kemudian, bahan tersebut dikisar dan dicampurkan  ke dalam air garam sehinggalah rennin diesktrak.

Lembu sememangnya binatang yang halal untuk dimakan oleh umat Islam. Persoalannya di sini ialah adakah lembu tersebut disembelih mengikut apa yang digariskan oleh Islam? Jika tidak, ianya dikategorikan sebagai bangkai. Justeru, inilah yang menjadikan keju sebagai makanan yang syubhah sekiranya ia tidak mendapat pensijilan halal.

Adakah wujud penggunaan enzim dari sumber selain lembu untuk membuat keju?

Ya, sememangnya ada. Memandangkan sumber daripada anak lembu tidak mampu menampung permintaan untuk membuat rennet dalam proses pembuatan keju di pasaran global, maka kini ianya diatasi dengan penggunaan rennet daripada sumber perut khinzir. Bahkan ia lebih mudah didapati dan lebih ekonomi.

Ada juga rennet yang bersumberkan tumbuh-tumbuhan seperti enzim yang diekstark daripada buah tin dan nanas. Selain itu, rennet mikrob. Ia mengandungi enzim yang sama seperti rennet anak lembu. Cuma ia menghasilkan perisa yang agak berlainan dan ini diatasi dengan penambah perisa ke dalamnya.

Bagaimana dengan penggunaannya hari ini?

Saya selalu perhatikan ianya sangat bermasalah kerana ramai yang tidak tahu soal ramuan kritikal dalam keju. Yang pengguna Muslim tahu hanyalah ia daripada susu. Tidak lebih dari itu. Ada yang bergantung semata-mata pada logo. Asal sahaja, tertera kalimah (Halal/حلال)   terus membelinya. Padahal banyak yang saya perhatikan ia hanyalah halal yang dibuat (syok) sendiri. Tanpa prosedur pensijilan halal yang sepatutnya. Maknanya tanpa audit dari auditor Syariah yang ahli dalam bidangnya.

Contohnya begini. Ada sebuah gerai burger diusahakan oleh pengusaha Muslim. Daging dan roti burgernya dibeli dari syarikat Muslim yang sangat sinonim dengan industri burger. Yang penting ialah ia mendapat sijil halal dari pihak JAKIM. Kesahihan halalnya terbukti.

Tapi nanti dahulu, pengusaha gerai tadi telah melakukan kesilapan yang sangat besar apabila ianya menggunakan keju yang tiada pensijilan halal sebagai ramuan tambahan pada burger tersebut? Maka, burger yang halal itu tadi telah bertukar menjadi syubhah atau haram kerana kesilapan pengusaha itu. Pencemaran silang telah berlaku. Sayang bukan?

Cadangan saya begini, setiap pengguna Muslim mulai sekarang pekalah dengan apa yang ingin dibeli. Perlu diingat setiap benda baik dan buruk, kitalah yang akan menanggungnya nanti. Kasihanlah pada tubuh badan kita. Ia sangat bergantung kepada sikap dan keperihatinan kita.

Banyakkan bertanya dan cerewetlah ketika membeli. Pilihan di tangan masing-masing. Ingatlah sabda Nabi s.a.w:

“Sesungguhnya Allah Ta’ala baik, Dia tidak menerima kecuali perkara yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mukmin dengan apa yang telah diperintahkan kepada para Rasul di mana Allah Ta’ala berfirman: (Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh). Dan Allah Ta’ala berfirman: (Wahai orang-orang yang beriman! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik yang Kami rezekikan kepada kamu) . Kemudian Baginda menyebut perihal seorang lelaki yang bermusafir jauh, yang berambut kusut masai dan berdebu, yang menadah tangan ke langit (iaitu berdoa): Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan dengan makanan yang haram?”  [HR Muslim]

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comments: on "Halal Haram: Keju Sedap Tapi ....."